Sunday, October 08, 2006

Orbánbeszédre reagálva


(fotó: Index)
Orbán tegnapi beszédét a szerkesztőségben néztem végig ennél a résznél:
„igent mondunk a választók akaratára, tudjuk, hogy tavasszal megtévesztették őket. Mégis, tekintettel a vészhelyzetet előidéző közvetlen pénzügyi válságra, az ország stabilitása érdekében nem követelünk előrehozott választásokat. Egyúttal elvárjuk, hogy a kormánypártok tartsák tiszteletben a választók akaratát, és a múlt vasárnapi választások eredmények megfelelően állítsanak új, hiteles miniszterelnököt, és szakértőkből álló nemzeti egységkormányt az ország élére". Valaki közbe szólt, hogy ezek kibasztak a néppel, átbaszták őket. És igaza van, az egész beszédet nem lehet semminek venni. Kicsit erősebb dolgot vártam, ha már ultimátum van, meg tömegeket visznek minden nap a parlament elé. Ez böszmeség nagyon az és ezzel az erőtlenséggel megmutatták, hogy teljesen töketlenek ők is nem csak a kormány. Az alábbi eshetőségek állnak fent ugyanis:
Nagyon félnek a saját szavazóiktól, hogy lesz valami radikális akció és az lejáratja a Fideszt. Ezért van korai időpontban beszéd és ezért mondják el mindenhol, hogy ők nem szeretik az erőszakot.
A kettes az, hogy mindent csak olyan igen is meg nem is módon csinálnak, ezzel fent maradhat az örök státuszkó, meg valjuk is be mit csinálna a fidesz ha kormányon lenn lófaszt se, ugyan ezt mint az MSZP és akkor baj lenne. Nekik az ellenzéki poszt a legjobb most, tudnak várni négy évet az MSZP valmit esetleg tud alakítani a költségvetésen és a nagy elosztó rendszereket átalakítja, de ezzel ássák is maguknak a sírt rendesen, mert a jó magyar nép az olyan hogy ha elveszünk valamit amit már nagyon megszokott, azért nagyon tud büntetni. És a történet vége persze egy rommá nyert következő választás lesz. Ezért mi a Fidesz ostorozunk, mi a Fidesz megmondjuk, de azért lehűtjük a népet, mert hát azt mégsem lehet, hogy az alkotmányos rendet megbontjuk és azok a nemzetközi befektető csoporttok...ki nem szarja le! Vidéken a mondás úgy tartja, ha már lúd legyen kövér, akkor bassza meg legyenek új választások. Legyen változtatási akarat, ha ezt akartátok, magatoknak főztétek egyétek is -meg tartja a másik népi bölcsesség- bukjon az az MSZP-SZDSZ és jöjjön a Fidesz. Majd ők megoldják a deficitet. Hogyan? Úgy ahogy az MESZP, mert a egy jó keresztény-nemzeti-polgári ember nem hagyná országát íly cserben hogy bedobja az Igen, Magyarország kartát, ami a másik nagy vicc. Nem is értem, hogy a Fidesz minek szedegeti ezeket az aláírásokat, csak gondoljuk meg hány ilyen volt már és mi lett a vége mindnek? - a pontos választási címlistán kívül. Semmi! Nem jutnak ezek a történetek sehova. A beszédre adott szoci meg szadi reagálások is eléggé gázak. Tény, hogy nem történt semmi a beszd alatt, illetve Orbán megásta a státuszkó megváltoztatásának politikai sírját, és adott a szarnak egy pofont. A kormánypártiak fellélegezhetnek, de már rögtön cinikusan vissza is kezdenek pampogni a jobboldalra idézhetném akár Horn Gábort vagy Lendvait. Azt nem értem, hogy a bal oldalon nem veszik észre, hogy ez az egész hejzet megoldása Orbánon múlt, hogy sem a Kötztársasági elnök sem a bizalmi szavazás nem tudta feloldani a gordiuszi csomót. Most kussolni kéne és örülni, hogy már nem rezeg annyira az a léc.
A csatabárdot el kéne temetni mind a két félnek, de a be-be anyázások közepette nem lehet a csatabárdot temetni és az ellenségeskedést megszüntetni sem. Ja és ez a fajta mentalitás, a polaritások éles elkülönülése, betol egy jóadag embert az apolitikába. Az meg valljuk be se a jobb se a bal oldalnak nem lesz jó, ha nem mennek az emberek el választani.